Blog Image

ScandinAsian Taste

Gastronomiska grubblerier

Hej och välkommen till ScandinAsian Taste.
Jag heter Mikael Göransson och här i bloggen kommer du kunna läsa om mina tankar och ideér runt mat och dryck samt vad jag gör i företaget.

Nytt bloggverktyg

Event Posted on tor, november 18, 2010 17:07:36

Jag har bytt bloggverktyg efter som one.com som jag har som bloggleveratör inte tillåter bloggaren att köra egen kod, visa statestik eller på något sätt ha kontroll över bloggen, nu i början kommer designen vara lite knapp och vissa bilder kan vara ”trasiga” men jag kommer jobba även på den biten

adressen till den nya bloggen:

scandinasiantaste.blogspot.com

vänligen Micke



Julmys med familjen Spendrups

Event Posted on fre, november 12, 2010 01:49:31

För nionde året i rad bjöd Spendrup till julölsprovning.

Ca 80 journalister och matbloggare drack och åt gott och i en härlig röd inredd
julpyntad TeaterStudio Lederman i Vasastan, Stockholm.

Kvällen kryddades med en föreläsning i kreativitet av författaren
och föreläsaren Bengt Renander dessutom fick vi lyssna på hur Formgivaren
Erika Lagerbielke tänkte när hon skapade glasen till kronprinsessparet och om
betydelsen av rätt glas till olika typer av öl.

Spendrups och Gotlands bryggeriers, båda bryggmästare, fanns på
plats och förklarade hur och varför de skapat just de mustiga drycker vi fick prova
under dagen.

Årets kock 2010 Gustav Trägårdh från restaurang Basment i Göteborg
hade kvällen till ära skapat en avsmakningtallrik med sex små delikata
munsbitar för att låta ölen komma till sin rätt .

Spendrups Julbrygd 5,3% hade en förvånansvärt vörtig
karaktär med ett liten inslag av julmust i sin avslutning. Den parades ihop med en Tempererad äggula på mörkt knäcke med
löjrom.

Mariestads julbrygd 5,8% med en lätt pikant sötma och chokladtoner
gifte sig elegant med Dillrullad sill på kavring och gräddfilskub.

Provningens tungviktare i alkoholstyrka, Bryggeriets julspecial
7,0% var på egen hand inte det godaste jag druckit på grund av att spritigheten
tog överhand, men tillsammans med ansjovisröra med pocherat vaktelägg och pepparrot
fick kombinationen en härlig harmoni.

Dagens hårdaste flaskdesign hade Pistonhead Chimney Sweper 5,8% med markant blommig doft, rostade toner och kryddighet i smaken, kombinerades på
ett angenämt sätt med Kummin- och fänkålssotad gravlax toppad med prästostskräm
och kavringscrunch.

Gotlands bryggerier visade framfötterna med rökmalt, björksvedsrökt
pilsnermalt och smaksättning i form av avkok på granris i sin Wisby julbrygd 6,0%. Ett
öl som med lätthet klarar av det rökiga gotländska julbordet. På provningen
hade Gustav valt att visa detta genom att bjuda på Vildsvinbaconrullad älgpaté
med sockerkokta hjortron.

Som avslutning provades Sleepy Bulldog 6,2%, med bl. den lite
ovanliga humlesorten Galaxy från Australien. Mycket muskler. I doften grankåda
och örter, rostade kaffetoner och blommighet i smaken.
För att avsluta
traditionellt med något sött provades bulldogen tillsammans med en Mandarin och chokladmousse med pepparkaka.

Öl och mat är kul!

Öl och choklad är kul!

Öl är kul

Öl är gott!

Hard Facts:

Spendrups Bryggeri Julbrygd

Stamvörtstyrka 14 P°
Alkohol 5,3 vol%
Restsockerhalt 3,7 vikt%
Färg 90 EBC
Humlebeska 30 EBU

Mariestads Julbrygd

Stamvörtstyrka 15,2 P°
Alkohol 5,8 vol%
Restsockerhalt 4,5 vikt%
Färg 110 EBC
Humlebeska 30 EBU

Bryggeriets Julspecial

Stamvörtstyrka 17 P°
Alkohol 7 vol%
Restsockerhalt 3,3 vikt%
Färg 50 EBC
Humlebeska 29 EBU

Pistonhead Chimney Sweeper

Stamvörtstyrka 14,8 P°
Alkohol 5,8 vol%
Restsockerhalt 4,1 vikt%
Färg 95 EBC
Humlebeska 42 EBU

Wisby Julbrygd

Stamvörtstyrka 14 P°
Alkohol 6 vol%
Restsockerhalt 3 vikt%
Färg 90 EBC
Humlebeska 40 EBU

Sleepy bulldog winter ale

Stamvörtstyrka ? P°
Alkohol 6,2 vol%
Restsockerhalt 3,5 vikt%
Färg 60 EBC
Humlebeska 35 EBU




Kvällens blondin

Drycker Posted on sön, november 07, 2010 21:52:55

Daas blond är en ekologisk belgare som vunnit det brittiska Soil Association Organic Food Award (
krav-priset eller svanenutmärkelsen skulle jag tro att det går att jämföra med)
för deras smakrika öl.

DAAS är den enda belgiska öl att bära både den brittiska UK Soil Associaton Organic certification
och den belgiska Belgian Certsys
certification för vidhållande av belgisk bryggartradition.

Vad du får när du öppnar en 6,5% blondin
från Daas? Jo ett gyllengult öl med små pärlande bubblor, honungstoner och lätt
kryddighet, en balanserad söt bitterhet som avslutas med en elegant beska från
torrhummlingen.

På grund av den begränsade tillgången på
ekologisk humle och korn, är produktionen begränsad till tio brygger per år.

(7 poäng av 10)



THE ART OF COOKING

Event Posted on ons, november 03, 2010 00:09:58

FÖRENINGEN ÅRETS KOCK FÖRSTA GEMENSAMMA GÄSTSPEL
PÅ RESTAURANGAKADEMIEN 28 OKTOBER 2010


Sex vinnande kockar som komponerar sex fantastiska gastronomiska mästerverk.

Föreningen Årets Kock, Restaurangakademin och Electrolux bjöd till ett
gastronomiskt skådespeleri med 40 specialinbjudna gäster som åskådare och
avsmakare för att avnjuta denna fantastiska meny med glada kockar som verkligen
bjöd på sig själva.

Förutom branschfolk och företag så fanns där också ett bloggarbord av
läsare och aktiva matbloggare.

Under några veckor kunde bloggläsare tävla på de tre utvalda matbloggarna Recetomaten, Mat såklart och Öhmans mat och vin om biljetter till detta intima event.

Jag är lyckligt lottad att fått ta del av denna upplevelse och hoppas på
att få återuppleva det igen om och när det blir en repris.

Meny

Amuse-bouche

UÅ, Philipponnat Royale Réserve, Champagne,
Frankrike

Rikard
Nilsson. Årets Kock 1991

Carpaccio på havskräfta och pilgrimsmusslor med kräft- och blåmusselcoulis,
blomkålskräm, dillolja samt rostad blomkål.

2009, Soellner Fumberg Grüner Veltliner Reserve, Weingut Soellner; Wagram,
Österrike



Christer Lingström, Årets Kock 1985

Pocherat ägg från Södermanland med senhöstens svamp.

Old Gold, Spendrups, Sverige



Stefan Eriksson. Arets Kock 2005

Nystekt Hjälmaregös med inlagda sensornmartomater, tempererad äggcréme,
musselsky med brynt smör och vinäger. Garnering: Sista bladen från Stefans trädgård.

2007, Cutizzi Greco di Tufo DOCG, Kampanien, Italien



Roland Persson. Årets Kock 1990

Äppelmustbräserat dilamm, hals och bringa med rostad pumpapuré och
tryffelklimp.

2008, Parigi Nebbiolo d’Alba DOC, Mauro Sebaste, Piemonte, Italien



Viktor Westerlind, Årets Kock 2009

Variation på sviskonplommon med S:t Maure, varm Svecia och Fourme d’Ambert
på smördeg.

2009, Clos de Nouys, Pierre Chainier SAS, Vouvray, Frankrike



Magnus Johansson, hedersmedlem i Föreningen Årets Kock

Xokopol: Chokladkupol fylld med ljus chokladkräm, vanilj- och äppleglass
och karamelliserade svenska äpplen med varm sås på choklad och aprikos.

UÅ, Airam, Espelt Viticultors, DO Empordá,
Spanien

Vatten
Malmbergs Brödkorg Magnus Johansson

Bilderna
har jag fått låna av min bloggarkollega Receptomaten på www.spisat.se Tack.

Gastronomiska hälsningar Mikael Göransson



Frisk fantastisk fruktjuice funkar fabulöst för frukostfantaster

Styling/Jobb Posted on tor, oktober 21, 2010 00:16:07

Juiceprovning med trerättersbrunch

Det som verkligen är fantastiskt med att vara frilansare är
att var dag är en ny utmaning. I morse
genomförde Tropicana/Arla en juiceprovnining på vinprovningsmaner på PS matsal för
journalister och matbloggare.

Jag visste inte ens
att Tropicana hade så många sorter.
Ruby red, äpple och mandarin morning var de tre juicer som provades till de tre
brunchrätter som jag både var med och skapa och laga på PS.

Först serverade vi en äggröra på ett fantastiskt danskt
surdegsbröd fullspäckat med frön, tillsammans med timjansrostade tomater i
olika färger, knaperstekt bacon och en liten spenatsallad.

Efter det serverade vi en potatisfritata med färska örter
toppad med kallrökt lax, syltade trattkantareller, rotseller- och
spenatjulienne.

Som krona på verket och avslutning ”blueberry pancakes” med
råsockerkanderad banan, färska blåbär, fäskostglass och en liten chokladcroissant.

Tillställningen var väldigt lyckad och alla lämnade lokalen
med ett sådant där ”mätt och nöjdleende” som man bara får om man ätit riktigt
god mat och fått umgås med trevliga människor.

När det finns
god mat, god dryck, och trevliga gäster det finns inget som kan förstöra en
sådan dag.
Dock vidhåller jag att klassikerna apelsin och äpple fortfarande är godast, less
is more.



Tobaks- och tångtokiga danskar blandat med tjeckiska jättetunnor.

Drycker Posted on tis, oktober 12, 2010 21:27:44

Stockholm Beer & Whisky Festival 2010

Julafton för Sveriges samlade ölfantaster är slut för
denna gång.

Stockholm Beer & Whisky Festival är den största
mässan sitt slag och den tredje största rena ölmässan i världen.
I år fanns återigen systermässan Taste Experience, som pågick parallellt med
Beer & Whisky Festival. Där man kunde avnjuta olika sorters avecer, sprit,
champagne, vin, choklad, ostron, och cigarrer.

Första året som mässan utspelade sig var för 19 år sedan
och då fanns det 143 sorters öl att provsmaka, och i år presenterades inte
mindre än 2 000(!)sorter. Detta visar hur ölintresset i Sverige ökat
lavinartat genom åren. Och detta är bara början.
Även om man vistas på mässan under alla de sex dagar den pågår är det svårt att
prova allt, men det är snarare ett angenämt problem med den mångfald som
erbjuds besökarna.

2000 sorters öl som kunde avnjutas, var hela 1 057
med och tävlade om de åtråvärda medaljerna i de 40 klasserna.
Tävlingen är världsunik eftersom bedömningarna sker av en 23 man stark
handplockad domarpanel under ledning av den levande öllegendaren och
huvuddomare Jan-Erik (Janko) Svensson.

Domarpanelen täcker en stor bredd då den både innehåller
ölexperter, ölintresserad allmänhet och sommelierer. Här fanns bland andra jag,
som representant för den sistnämnda gruppen
Genom att bidragen kategoriseras och bedöms på en fyrgradig skala så ger man varje
öl rätten att skina med likvärdiga konkurrenter, men varje öl bedöms
individuellt i sin genre.
Vid fem olika tillfällen och en finalprovning bedömdes, sållades ut och korades
de över 1 000 ölvarianterna tills det återstår tre pristagare i varje klass,
vilka sedan ställdes mot varandra för att därefter bli belönade med guld silver
eller brons.

Oppigårds bryggeri blev den stora segraren med tre guldmedaljer, två
silver och två brons och därmed fick de även mottaga den nyinstiftade trofén
för flest guld.

Oppigårds Amarillo hedrades med guld i klassen Sveriges
bästa fatöl, vilket anses vara en av de tyngsta guldutmärkelserna.

Bild: Oppigårds tar emot trofén av mässgeneralen Marianne Wallberg

Ängö Kvartersbryggeri i från Kalmar, nykomlingar
på den svenska ölscenen, tog guld i klassen ale brittisk stil 4,8%-5,9% på fat,
med Ljuva livets Ängöl.

Hantverksbryggeriet från Västerås knep
två guld i klasserna
ale brittisk stil 6%, med Baronen, och för Bonden ”folkölklassen”
2,8-3,5 %.
Som lokalpatriot och Västeråsson vill jag även rekommendera deras andra öl som
verkligen gör gompaletten lycklig och sugen på mer.

En stor
förändring i årets mässa var att alla småbryggerier hade ett eget rum där de gavs
möjlighet att visa stort prov på hur den svenska öltrenden spänner musklerna.

Tobaks- och tångtokiga danskar blandat med tjeckiska jättetunnor.

Några utställare
som verkligen stack ut var bl a Pilsner Urquell som under rigoröst
kontrollerade former fraktat hit ett gigantiskt ekfat på hela 2 700 liter! Fyllt
med ett underbart opastöriserad, ofiltrerad färsköl,

Fatet fraktades
till mässan med lastbil och transporterades med obruten kylkedja på fem grader.
Och det märkets att detta var något speciellt, då det var första gången i
historien som detta öl, och i denna typ av fat visades upp utanför Tjeckien.

Bryggmästaren Václav Berka var naturligtvis under den
högtidliga invigningen. Närvarade vid invigningen
var även Klas Lindberg från kocklandslaget som hade komponerat en fantastisk
”öltallrik”.

bild: Klas Lindberg från kocklandslaget

På plats i mässhallen fanns även det lite
”galengenialiska” Midtfyns Bryghus från Danmark, som med en byggvarningskylt
visade sitt Rough Snuff 9,5% smaksatt med tång och svenskt lakritssnus. Ett öl
som för övrigt smakade förvånansvärt friskt och gott.

Årets mässa slog besöksrekord, och räknade in hela 34 000
besökare de båda helgerna. Detta visar inte minst att ”finöl” verkligen har
framtiden för sig både hos vanliga ölkonsumenter och i det gastronomiska
finrummet. Det går både att hitta lättdrucken välsmakande ”gräsklipparöl” till
elegant, komplex lagrad öl för att accompaniera
anklevern och grottlagrade ostar.

Nästa år firar mässan 20 år och då kommer vi ölfantaster
med största sannolikhet få uppleva något alldeles extra.

Jag vill rikta ett stort tack till Mässgeneralen Marianne
Wallberg som år efter år ser till att alla Sveriges ölgalningar får prova allt
vad denna gudadryck har att erbjuda.

Bild: Alla medaljörerna skriker ut sin glädje

http://www.stockholmbeer.se/sv/sb-taevlingar kan ni se alla pristagarna i både
whisky och öl. Använd nu denna lista för att hitta, prova och njuta av riktigt
bra öl och whisky.

Text och Foto Mikael Göransson



Mumisiga mollusker möter mustig mögelost

Recept och inspiration Posted on mån, september 20, 2010 23:33:46

Lättlagad, billig, nyttig, festlig, lyxigt, och framförallt
jättegod!

Jag pratar om kokta musslor och i det här fallet min favorit Moule au roquefort
,helt enkelt en Moules Créme med blåmögelosten roquefort som guldkant

En underbar liten förrätt eller en fantastisk måltid som får
de flesta att dra på smilbanden.

Det är svårt att misslyckas med dryckesvalet till Moule au
roquefort.

Här kan du antingen ha ett valfritt torrt vin med syra eller syrliga
och/eller spontanjästa ölsorter så som Lambic, Gueuze, fruktlambic, Oud Bruin, och
Weisse, eller varför inte en Imperial stout som till sin karaktär är något sötare än
en dry stout och sötman är en fin kontrast till sältan i rätten.

Glöm nu inte det goda brödet och gott sällskap så är du i hamn.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

Moule au roquefort

1 kg blåmusslor,
4 st Schalottenlökar
2 klyftaor vitlök
bra olivolja,
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
100g roquefortost
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 msk plockad försk timjan

1. spola musslorna under kallt vatten, släng dem som inte sluter sig.
2. Finhacka schalottenlök och vitlök.
3. Värm en stor kastrull och fräs löken i olivolja, tillsätt musslorna och rör om.
4. Häll över vinet och koka upp, tillsätt grädden samt roquefortosten som du smulat och krydda med salt och peppar.
5. Lägg på ett lock och koka tills musslorna öppnat sig, cirka 3 minuter.

rör om så och se till att osten smält.
servera med gott bröd



Inte den glöggigaste glöggen

Drycker Posted on tor, september 16, 2010 22:49:33

Flaskan har en elegant sober guldfärg som gör att den andas
lyx och flärd.

Första klunken kändes väldigt spritig men när den fick lugna ner sig lite och
svalna så kände jag en väldigt distinkt saffranston som på direkten fick
tankarna att sväva i väg till lussebulle.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

Blossa x är inte lika söt som tidigare blossor utan mer likt
dessertvin med bra syra och när man förlikat sig med den tanken så är den
riktigt trevlig.

Min glöggprovargäst Susanne och jag provade den både
tillsammans med Västerbottensost och blåmögelost och den fungerade utmärkt till
båda.
Blossa X fick utmana mina smaklökar både varm och kall och jag tycker att den
med fördel kan avnjutas kall till t.ex. en ostbricka i decembermörkret.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

Årets blossa har en söt början en eldig mitt och en syrlig
eftersmak som gör att den både passa till syrligt, salt och sött.

Jag provade att skölja ner en tryffel med glöggen och det
fungerade utmärkt trots mina farhågor om att sötman i chokladen skulle dämpa
sötman i vinet och låta syran dansa piruetter i hela min mun, men jag hade som
tur var fel.

Om man vill ta ut svängarna lite på julfesten så tycker jag
man ska satsa på asiatiska toner i julsnittarna till denna glögg, varför inte canapeer
med kanel, chili och ingefärstomatchutney toppad med dillmarinerade räkor, det
är bara att låta fantasin spinna loss.

Jag rekommenderar Blossa X men man ska inte förvänta sig en
glögg i traditionell anda.

Blossa X kan förbeställas på blossa.se och kostar 89 kr



Rökrimmad

Styling/Jobb Posted on ons, september 15, 2010 23:25:25

Hittade ett roligt jobb
jag gjorde med min kollega gjorde för något år sen nu när jag ”städade” datorn. Det
var en kreation och en styling för en vinannons som publicerades i ”allt om mat”
om jag inte minns helt fel, kul och annorlunda.

Foto: Petter Karlberg
www.karlbergmedia.com

För 4 personer:

1 dl socker | 3/4 dl salt | 1 liter vatten
1 msk grovhackade enbär | 1 msk chiliflakes
1 msk hickory liquid smoke (rökextrakt) | 1 kg hjortracks (alt lamm)
8 skivor tunt skuren rotselleri (3 mm) | 2 1/2 dl portvin
1/2 dl balsamicovinäger | 1 msk mörk maizenaredning
1/2 dl passerade hjortron | 150 g tärnad bacon

1. Rör ut socker och salt i 1 dl varmt vatten. Tillsätt resterande vatten,
enbär, chiliflakes och liquid smoke. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll
lagen över och knyt igen påsen. Låt stå i kylen ca 2 tim. Sätt ugnen på
125°C. Ta ur köttet och torka försiktigt av det. Bryn köttet runt om med
lite smör i en het stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form, häll på lite av
rimningslagen, och tillaga i ugnen i ca 35 min eller till en innertemperatur
om 53°C. Ta ut och låt vila

2. Lägg selleriskivorna i kokande lättsaltat vatten 2–3 min.
Kyl snabbt av i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper
tills de är helt torra. Stek skivorna i omgångar gyllene i en
het panna med lite smör.

3. Koka ihop portvin och balsamicovinäger tills
ca hälften av vätskan återstår. Rör i maizena
och koka ihop. Smaka av med salt.

4. Lägg 2 selleriskivor omlott. Klicka på med
till exempel en god murkelstuvning. Vik över
en kant så att det påminner lite om en »crêpe«.
Lägg upp på varma tallrikar. Skiva upp köttet och
arrangera snyggt bredvid. Servera med portvinssås,
passerade hjortron och och bacontärningar



Lantliga Lantmän och Biffiga Buffér

Styling/Jobb Posted on ons, september 08, 2010 02:52:04

Har precis återhämtat mig från en väldigt intensiv men
otroligt rolig vecka! Den började med ett matstylinguppdrag för Lantmännens nya
reklamfilm tillsammans med min matstylingmentor och kollega Jacob Gray, mannen
som fått in mig på denna fantastiskt roliga yrkesbana.

På bilderna: Inspelning i full gång och Jacob Gray

Att styla mat i reklamfilm är något väldigt inspirerande men
samtidigt ganska jobbigt, mycket förberedelser sen 12-15 inspelningstimmar i ett par dagar med snabba puckar. Det är ett viktigt samspel mellan
alla inblandade parter för att det hela ska gå i lås, men när sista scenen är
filmad och allt är klart så brukar en euforisk känsla blandat med ett nästan
illamående infinna sig. Det är som en drog och jag älskar verkligen att
styla mat i reklam.

På bilden: ”Grilljobbsmaterial”

veckan fortsatte
nästan lika intensivt med en snabbis som kock på Globen inför Kristallengalan
följt av förberedelser för ett stort grilljobb åt ett av tidningen buffés
sommarnummer 2011.

Det här var nog ett
av de roligaste foodstyling/receptjobben jag gjort efter som det skulle
kombinera ett ”crazy” nytänkande i all enkelhet. Det är något att se framemot kan jag lova.

Som avslutning vill
jag bjuda på en galen uppläggning från reklamfilmsinspelningen, en Ostfondue
àla 70tal dekorerad med ”ananaskrona” och ”bananblomma” 😉



Lycklig av mammas mat

Recept och inspiration Posted on sön, augusti 29, 2010 16:15:50

Ibland är det underbart med en thailänsk mamma, inte för att det är fel på köttbullar eller laxpuddning , tvärt om. Men när man kommer hem och mor min bjuder på detta när jag var och hälsade på:

rödcurry-fiskkakor, friterad torkad bläckfisk, kyckling-grön curry med bambuskott (inte burk), broccoliblad- och fläskgryta med ljus soja, fantastiskt gott! jag blev lycklig i hjärta och själ efteråt.



Brytning och balans.

Recept och inspiration Posted on lör, juli 10, 2010 16:05:39

I går lekte jag
med en ganska enkel idé jag hade med inspiration av sashimi.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

Laxtartar smaksatt med koriander, schalottenlök och dill, toppad av en liten sallad på groddar, rostade sesamfrön och sjögräs.

för att få harmoni med den feta laxen så jag balanserade jag en sojasås med citron och risvinäger. Allt i kombination blev ett fantastiskt samspel!



Skarpt läge

Styling/Jobb Posted on ons, juli 07, 2010 14:18:07

När man varit med och skapar aptitretande bilder och älskar det man gör så är det riktigt roligt när man är ute och råkar få syn på det man själv har varit med och skapat. smiley

Tänk på mig nu när ni går förbi en sibyllakiosk smiley



Norsk Lyxpizza

Styling/Jobb Posted on lör, juli 03, 2010 12:01:56

Något som jag tycker är riktigt kul att jobba med är mat i reklam och inför 17maj fick var jag med och skapade denna bild tillsammans med foodstudio.

Uppdragsgivaren var Norsk fisk som i en annonsering ville skoja till det med att laxpizza är ”norsk finmat”

© Fabian Björnstjerna / www.foodstudio.se



En Stor stark? Nej en finöl Tack!

Drycker Posted on fre, juli 02, 2010 22:29:29

Enligt en rapport beställd av Carlsberg via
Sifo nu i maj visar det sig att intresset för vad som betecknas som finare öl
har stigit, Men nu är ju vad som är ett finöl högst subjektivt.

Det märks inte minst ute bland människor jag
själv möter i olika mat och dryckessammanhang att intresset för just den förut
inte så ”fina” törstsläckaren är större än någonsin.

Även på systembolaget märks det växande intresset
av ”finöl” med en 20 procentig ökning de senaste 3 åren, vilket motsvarar flera
hundra nya ölsorter.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

Resultat
ur Dryckeskollen

· 6 av 10
svenskar, 73 procent av männen och 51 procent av kvinnorna, brukar unna sig en
lyxig öl

· Av deltagarna i undersökningen uppgav 79 procent att de
har druckit lager, 65 procent har druckit ale, 58 procent porter/stout och 48
procent veteöl

· 27 procent av kvinnorna och 32 procent av männen uppger
att deras intresse för öl har ökat det senaste året

· 60 procent av kvinnorna och 64 procent av männen kan
tänka sig att dricka en lyxigare öl under en romantisk middag

· Staropramen är favoritölet bland både kvinnor och män

· Sommaren och högtider som jul och påsk är de tillfällen
på året som både kvinnor och män helst unnar sig en lyxig öl

· 20 procent dricker helst en lyxig öl till middagen hemma,
lika populärt är det att beställa en finare öl på krogen. 17 procent föredrar
en lyxig öl på restaurangen, 12 procent framför tv:n, 11 procent när det fest
och 10 procent hemma med kompisar

Fakta om Dryckeskollen 2010:

Dryckeskollen har genomförts av Sifo på uppdrag av Carlsberg
Sverige. Totalt ingick 1023 personer i åldern 18 till 79 år i undersökningen,
spridda över hela Sverige.



Grillsspett och sommartårta

Styling/Jobb Posted on lör, juni 19, 2010 13:19:41

Det är inte bara aptitretande matbilder och munvattnande recept jag får i uppdrag att skapa i rollen som matstylist.

Ett uppdrag som jag tycker är extra roligt är att göra handgreppsfilmer i bufféköket tillsammans med Robert Kjessel, en mästare på matfilmer.

här är filmer jag var med och gjorde för inför de två senaste numren av tidningen Buffé.


http://www.ica.se/Recept-Mat/Matskola/Grilla-flask-och–file-pa-pinne/

http://www.ica.se/Recept-Mat/Matskola/Sommartarta/



Mästerkockens seniormatlåda

Styling/Jobb Posted on ons, juni 16, 2010 01:19:44

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

För drygt en vecka sen avgjordes 2010 års upplaga av Mästerkockens seniormatlåda på Kungsträdgårdens Stora scen under festivalen Smaka på Stockholm.

Vinnare blev Erich Shaumburger från Operakällaren med med rätten Stekta lammfärsbiffar med färsk paprikasås och rösti. Han vann finalheatet med minsta möjliga marginal mot mot Carina Brydling.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

Jag hade den stora äran att vara tävlingsvärd och ta hand om den namnkunniga juryn och de deltagande elitkockarna, vilka samtliga visade smakfulla prov på att det till ett lågt portionspris går att laga både nyttig, och riktigt, riktig god mat våra seniorer.

Seniormatsaktiviteten under festivaldagarna blir förhoppningsvis betydelsefulla för många av landets äldre, och bidrar förhoppningsvis till att ge dem en lite bredare guldkant på tillvaron, via den mat de dagligen serveras.

Dagens höjdpunkt för många av våra äldre är just måltiderna.
Med kunskap, engagemang, och stor portion entusiasm gjorde vi tillsammans under Smaka på Stockholm, främst via de medverkande kockarna, en insats i form av att förmedla matlagsidéer, inspiration och tips till dem som till vardags har den betydelsefulla rollen att laga mat till landets många seniorer.

Förutom vinnaren, Erich Shaumburger, deltog i årets upplaga av Mästerkockens Seniormatlåda Jürgen Grossman, Carina Brydling, Ulrika Brydling, Roland Persson, Tom Sjöstedt, Lennart Borrwall och Johan Andersson.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

I juryn återfanns under veckan och i finalbedömningen

Christina Möller, legendarisk provkökschef och hedersdoktor, ordförande

Boel Attehall, vice ordförande i föreningen Werners Vänner

Curt Persson, Förbundsordf. Pensionärernas Riksorganisation, PRO

Heleena Jyrkkä, studieorganisatör. PRO

Karl Erik Olsson, Förbundsordf. Sveriges Pensionärsförbund, SPF

Ewa Samuelsson, Äldreborgarråd i Stockholm

Bert Åke Varg, pigg senior, känd och matglad

Anders Nordstrand, vd Micasa fastigheter i Stockholm AB

Carl-Jan Granqvist, gastronom och adjungerad ”matprofessor”.



Experimentera mera

Recept och inspiration Posted on sön, maj 30, 2010 23:38:38

I går blev jag av någon outgrundlig anledning väldigt sugen på
fiskgryta, men hade tyvärr ingen fisk i kyl eller frys.
Vad jag dock hade var stora räkor och dessutom en hel påse med räkskal som jag
hade fryst in för ett tag sen.

Då passade det ju ypperligt att jag kokade en räkfond och för att göra
det hela lite mer spännande så kokade jag fonden med citrongräs och thailänsk
srirachasås, detta gav fonden helt klart en rolig kick i rätt riktning.

I övrigt ackompanjerandes de härliga räkorna av färskpotatis, knipmorötter,
tomatkross, lök, vitlök, citrontimjan och franska puylinser och det hela
avslutades med krispig salladslök.

Kasta inte räkskalen nästa gång ni har en romantisk kväll med räkor
och vin, det kan ju faktiskt bli grunden till en fantastisk fisk- och
skaldjursgryta.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson



Man tager vad man haver

Recept och inspiration Posted on lör, maj 29, 2010 01:21:58

Gårdags-kvällen spenderades framför spisen, kameran och datorn.

Jag färdigställde nämligen det första materialet till min första egna matsida med undertecknad som avsändare och detta i ett ”glossy magazin” som heter Dagens Ledare.

Jag fick lite råvaror över från plåtningen och slängde ihop en trevlig färskpotatissallad med parmesan och primörer, en vinnare till helggrillningen.

© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson

FÖR 4 PERSONER

800 g Färskpotatis
4 st Blastmorötter
100g rädisor
100g Maché sallad
100g Röd mangold
100g Ruccola
100 g Parmesan
½ Rödlök
1 msk sherryvinäger
1 msk olivolja
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt på två kastruller
med lättsaltat vatten.
2. Skrubba potatisen och morötterna, börja med att koka färskpotatisen som
behöver ca 15 min i ena kastrullen och morötterna i 5 min, i den andra. När det
återstår 1 min på morötterna, låt svalna.
3. skiva löken och hyvla parmesanen.
4. dela potatisen, rädisor och morötterna och blanda dessa med övriga
ingredienser till salladen, smaksätt med vinäger olja, salt och peppar.
toppa med parmesan.

Nu kommer färskpotatisen med stormsteg, så passa på att njuta av den!



Hamburgerkampanj

Styling/Jobb Posted on tis, maj 25, 2010 12:15:12

För en tid sen så fick jag äran att ”matstyla” tre nya hamburgare för Sibylla och det var ett led i att testa nya produkter på konsumenterna.

Hamburgarna har testats på 9 enheter runt om i landet.

Den hamburgaren som ”presterade” bäst kommer ingå i en sommarkampanj över hela Sverige på 190 enheter.

Från Ystad i söder till Kiruna i norr från midsommar och 42 dagar framåt.

Så passa på att prova vinnaren ”Pepper Cheese Bacon Burger” på en sibylla nära dig.



Nästa »